EuroSkills 2012 var en kæmpe oplevelse, 418 unge mennesker fra 28 europæiske lande, dystede i 44 forskellige faglige prøver, om at blive Europamester i det fag de er uddannet i.

I løbet af de tre dage konkurrencen stod på var der 43.000 tilskuere, deriblandt både kongelige samt ministre fra den belgiske regering, men hovedsagelig skoleklasser, der bruger konkurrencen som en form for uddannelsesmesse, hvor de kan se de forskellige uddannelser i arbejde og måske derved, få ny viden om, hvilken uddannelse der kan være spændende for dem.

”Det var så meget større og meget mere organiseret end jeg havde forestillet mig”, sådan siger Claus Ravnsgaard Munk fra Nordvestjysk Traktorservice A/S i Thy.

Claus var eneste danske deltager ved EuroSkills 2012. Faget ”landbrugsmaskin-mekaniker” som han konkurrerede i, var også med ved EuroSkills for første gang.

I konkurrencen for landbrugsmaskinmekanikere, skulle deltagerne udføre to opgaver per dag, og hver opgave inden for tre timer:

  • Montere den rigtige størrelse forhjul på en firehjulstrukket traktor, så rulleradius passede sammen med baghjulene, hvorefter den skulle spores med firehjuls laser sporingsudstyr.
  • Indstille og montere en brændstofpumpe på en firecylindret motor fra en traktor. Der skulle laves en måling af maksimale hestekræfter på en nyere traktor, hvorefter brændstofforbruget for en times kørsel ved maksimal belastning skulle beregnes. Forureningen med NOx før og efter katalysatoren skulle også måles ved hjælp af en computer, som kan kommunikere med motorens styrecomputer.
  • Ud fra en beskrivelse af hvordan systemet skulle fungere, skulle deltagerne opbygge et hydraulisk system, på en tavle med hydrauliske komponenter, som derefter skulle fungere som beskrevet i opgaven, og de skulle reparere en Danfoss styreorbitrol.
  • Der skulle fejlfindes på det elektriske system på en traktor, samt forklares ud fra et ledningsdiagram, for at godtgøre hvor i systemet fejlen kunne findes.
  • En småballepresser skulle synkroniseres, så den passede efter data, ligesom bindeapperatet skulle indstilles så det kunne binde knuder.

”Fagligt tror jeg såmænd, at jeg var godt nok med, men jeg ønskede undervejs, at jeg havde været mere aktiv i engelsktimerne - alt foregik på engelsk, tysk eller fransk, men primært på engelsk”, sammen med konkurrence- og tidspresset, var det lidt sværere at tænke og agere helt 100%. Og så har jeg fået øjnene op for, at der findes andre muligheder end ”bare” service, men hvis man vil arbejde ved en koncern som specialist, så skal man altså også være god til sprog.

Præsidenten for WorldSkills Jos De Goey sagde til afslutningsfesten, så kan alle os som har deltaget ved EuroSkills tage dette med i vores CV, hvis vi skal søge job, ligeledes kan vi tage denne ganske særlige oplevelse med i vores hukommelser, som det er langt fra alle, der kommer til at opleve.

Jeg er meget glad for at have prøvet dette, det har været en kanon stor oplevelse for mig, siger Claus. Vi havde også en meget god stemning os konkurrenter imellem, selvom vi jo egentligt var modstandere, fortsætter han.

Førstepladsen blev besat af den østrigske Helmut Scheidel, andenpladsen af Steffan Habegger fra Schweitz og tredjepladsen af Michel Van Den Loo fra Holland.