(I menuen til venstre kan du møde andre unge, der har læst til landbrugsmaskinmekaniker)
Henning Jensen er uddannelsesleder på Erhvervsskolerne Aars og tøver ikke med at kalde uddannelsen til landbrugsmaskinmekaniker den mest vidtfavnende i metalfagene.
Det lyder måske hverken særligt udfordrende eller trendy at sige, at uddannelsen til landbrugsmaskinmekaniker er spændende.
Bare navnet på uddannelsen er i sig selv skrækkeligt langt. Men uddannelsen varer samme tid som andre faglige uddannelser, og ifølge Henning Jensen, uddannelseschef ved Erhvervsskolerne Aars, skal man ikke lade sig snyde af navnet.
- For det er den bredeste og mest alsidige uddannelse inden for de sorte fag, fastslår han.
Dermed fortæller han, at det er en uddannelse, som kan bruges til en masse – udover at arbejde hos en af de mange maskinhandlere i Danmark. Henning Jensen er derfor heller ikke bange for at sige:
De, der uddanner sig til automekanikere, kan kun lave biler.
- Men dem, der bliver landbrugsmaskinmekanikere, kan en hel masse andet end lige netop at skifte dele på maskiner.
Meget alsidigt indhold
Når man går i lære som landbrugsmaskinmekaniker, kommer man også til at stifte bekendtskab med et meget alsidigt fagligt indhold.
- Eleverne skal lære at svejse, dreje i jern, smede, arbejde med hydraulik, elektronik og avancerede transmissioner for blot at nævne de mest væsentlige områder, siger Henning Jensen.
Det virker overvældende med så mange forskellige ting – men det hele skal jo ikke læres på en dag, for uddannelsen varer fire år med såvel skoleophold som praktik.
- Men det er da sikkert, at for nogle elever virker det umiddelbart stressende at skulle forholde sig til så meget, erkender han.
Det skræmmer dog ingen væk, at faget er så bredt i sit indhold, når de er startet på uddannelsen.
Engagement er det vigtigste
For mange af eleverne betyder det rigtigt meget, at de kommer til at arbejde meget selvstændigt i faget.
- Mange gange bliver en landbrugsmaskinmekaniker bedt om at komme ud til kunderne for at løse problemerne dér.
- Så skal man være i stand til at arbejde og handle selvstændigt, selvom man selvfølgelig altid kan ringe hjem for at få gode råd, forklarer Henning Jensen.
Når man skal arbejde selvstændigt, skal man også have et godt ”drive”.
- Min oplevelse er, efter mange år med de unge elever, at det er engagementet, som betyder det meste for at få succes som landbrugsmaskinmekaniker, påpeger han.
Boglighed er ingen forudsætning
Henning Jensen mener ikke, at det er en forudsætning, at man kommer ud af skolen med høje karakterer i de boglige fag.
- Det er da altid en fordel at være god til at læse og skrive. Men vi oplever det ikke som en nødvendighed for at gennemføre uddannelsen til landbrugsmaskinmekaniker, siger han.
Han har også oplevet, at bogligt tærke elever kan have hænderne skruet på, så de har svært ved at løse de praktiske opgaver.
- Så jeg vil sige, at når man har flair for teknik og udviser et engagement i branchen, så er man godt på vej, fastslår Henning Jensen.