Hovedet skal bruges, når man arbejder som landbrugsmaskinmekaniker, har Rasmus Nielsen erfaret efter godt to års læretid.
Det er ikke nok, at hænderne er skruet godt på.
Hovedet skal nemlig også være med, og der er udfordringer nok, når man vil være landbrugsmaskinmekaniker.
- Jeg så frem til at finde ud af, hvad der er inde i en traktor eller en mejetærsker, fortæller Rasmus Nielsen om sine forventninger til sit nye fag.
Han startede 1. april 2008 i en læreplads ved J. Hundahl A/S i Thisted – og det var lige præcis landbrugsmaskinmekaniker, han drømte om at komme i lære som efter folkeskolen.
- Automekaniker prøvede jeg i en praktikperiode og fandt ud af, at det ikke er noget for mig. Det er alt for småt og ikke til at komme til i en bil, mener han.
Så det blev landbrugsmaskiner og haveparkmaskiner, han i stedet kastede sig over.

Vejlederne ved for lidt
Når eleverne i folkeskolen bliver rådgivet af deres lærere, sker det ofte på et forkert grundlag – lærerne ved ofte for lidt.
- Vi vil meget gerne have lærerne herud sammen med praktikanterne.
- Så kan lærerne få en forståelse af, at vores uddannelse både har udfordringer til hoved og hænder, siger John Christensen. Han er en af de to værkførere, som er ansat hos J. Hundahl A/S.
Rasmus Nielsen har indtil nu mest arbejdet med traktorer. Her har han enten alene eller sammen med en uddannet montør været med til at løse en masse forskellige opgaver. Det er for eksempel at løfte førerhuset af en traktor, trække den fra hinanden og pille hele gearkassen ud i enkeltdele.
- Det var faktisk den første opgave, jeg fik, fortæller han.
Fordrer matematik, dansk og engelsk
Før i tiden var det nok at have hænderne skruet godt på.
- I dag vil jeg gerne vide, hvad ansøgerne har fået af karakterer i dansk, matematik og engelsk.
- For det er tre fag, som de skal bruge, når de skal have uddannelsen til landbrugsmaskinmekaniker, konstaterer John Christensen.
- Men sådan er virkeligheden desværre ikke altid, siger John Christensen.
Han kan derfor godt tænke sig, at eleverne under uddannelsen får undervisning i, hvordan de skal tackle kunderne i en presset situation.
- Jeg vil gerne ud at køre i en servicevogn. Det er spændende at komme rundt, mener Rasmus Nielsen – som er så glad for sin uddannelse, at han bestemt regner med at fortsætte i faget, når han om et par år er udlært.
Rasmus' uddannelsesforløb
- 1.-7. klasse Sennels Skole, Thisted
- 8.-9. klasse Østre Skole, Thisted
- Grundforløb, 20 uger Teknisk Skole, Thisted
- Hovedforløb, 3½ år Erhvervsskolerne i Aars 7x5 ugers skoleperiode og praktik hos J. Hundahl A/S